3D ispisivanje omogućit će lokalnu proizvodnju

Europska radna snaga viziju tvornice budućnosti vidi kao ogromni, mobilni 3D pisač koji nije vezan za jedno mjesto i izrađuje proizvode na zahtjev

3D ispisivanje omogućit će lokalnu proizvodnju

Potrebe potrošača neprestano se mijenjaju, a proizvodnja će morati ići u korak s tim promjenama. Moderni potrošači zahtijevaju brze odgovore na potražnju – razlika između onoga što žele i onoga što zapravo kupe svakim je danom sve manja, a istovremeno raste želja kupaca za personaliziranim proizvodima.

U svijetu tehnološke transformacije u kojem živimo, 3D ispisivanje predstavlja moćan proizvodni alat. Ono je perjanica revolucije koja će donijeti budućnost još pametnijih tvornica, kraćih lanaca opskrbe i lokalizirane ponude kao odgovora na potražnju proizvoda na zahtjev. Epsonovo istraživanje pokazalo je kako se ta revolucija neće odnositi samo na faktor brzine ponude. Dapače, 65 posto europske radne snage u proizvodnji smatra kako će primjena novih tehnologija rezultirati poboljšanom kvalitetom proizvoda.

To je samo jedan od niza značajnih zaključaka Epsonovnog istraživanja na temu očekivanog utjecaja inovativnih tehnologija na ključne europske sektore u idućem desetljeću. Istraživanje je temeljeno na razgovorima sa 17 visoko-pozicioniranih vodećih stručnjaka, čije su hipoteze zatim uspoređene s razmišljanjima preko 7000 europskih rukovoditelja i zaposlenika u poslovnom sektoru.

Ispis na zahtjev

Sa sve većom primjenom 3D ispisivanja u proizvodnji, tržište polako preuzimaju hiperlokalni, hiperpersonalizirani proizvodi. Imperativ za daljnji razvoj proizvodnje u maloprodaji postaje odgovoriti modernim zahtjevima tržišta pod parolom „ono što vidiš, to ispisuješ” (eng. WYSIWYP – what you see is what you can print). Potrošači sada imaju mogućnost odabrati i detaljno personalizirati proizvod, što predstavlja alternativu dosadašnjem modelu koji se svodio na „kupi što se nudi”.

Stručnjak za predviđanje trendova, Christopher Barnett, navodi kako 3D ispisivanje čini okosnicu te velike promjene u maloprodaji, a prednosti koje ono nudi daleko su veće od same personalizacije robe. Ta tehnologija omogućuje ispisivanje predmeta od više dijelova odjednom, što pojednostavljuje složene lance opskrbe.

Kraći lanci opskrbe

3D ispisivanje u raznim će industrijama, od zrakoplovstva do medicine, omogućiti značajne uštede materijala olakšavanjem i boljom prilagodbom proizvodnje, što će potaknuti nastanak novih međusektorskih poslovnih ekosustava. Iako će tradicionalni modeli proizvodnje i dalje igrati značajnu ulogu, 57 posto radnika u proizvodnji smatra kako će proizvodni pogoni generalno postati lokaliziraniji.

Stručnjaci smatraju kako će tvornice u takvom novom proizvodnom okruženju evoluirati i zapravo postati ogromni mobilni pisači, koji će se po potrebi moći premještati na razna mjesta, primjerice u centar grada. Naše istraživanje otkrilo je kako 65 posto radnika u proizvodnji smatra kako će to rezultirati sve većim brojem proizvoda koji se ne proizvode masovno, već se ispisuju na zahtjev.

Mnoge navedene tvrdnje mogu zvučati kao samo ambicija za daleku budućnost, no zapravo već predstavljaju realnost u današnjoj maloprodaji. Epson je već pokazao značajan potencijal u području ispisivanja tkanine na zahtjev u odjevnoj industriji, 1a uvođenje 3D ispisivanja u zdravstvo, proizvodnju, dizajn proizvoda i ostale industrije već pokazuje jasne prednosti.

Prednosti za lokalne zajednice

Budući da 60 posto radnika u proizvodnji tvrdi kako će 3D ispisivanje omogućiti redistribuciju i lokalizaciju aktivnosti proizvodnih pogona, jasno je kako ono predstavlja katalizator za lokalnu revoluciju. U kombinaciji s mogućnošću da tvornice na daljinu prepoznaju potražnju, proizvodnja će postati brža, jeftinija i spremnija ponuditi proizvode naručene na zahtjev, koje tržište sve više podrazumijeva.

Generalno, 40 posto ispitanika iz sektora proizvodnje vjeruje kako će 3D ispisivanje dovesti do kraćih, jačih i povezanijih lanaca opskrbe. Prilagođena proizvodnja iz temelja će promijeniti današnju globalnu proizvodnju, a kako to biva sa svim korjenitim promjenama, naše reakcije na te promijene diktirat će i razmjere našeg uspjeha.  3D ispisivanje unijet će pozitivne promjene u proizvodne procese organizacija koje se im budu voljne prilagoditi, a ta prilagodba donijeti će i značajne prednosti za njihovo poslovanje, okoliš i društvo u kojem živimo.

Želite li saznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje: