Budućnost maloprodaje donosi posve osobno korisničko iskustvo

Radnici u sektoru maloprodaje vjeruju kako će kvalitetne maloprodajne trgovine i dalje ostati ključna značajka njihove industrije, no kako će tehnologija utjecati na naš način kupnje?

Budućnost maloprodaje donosi posve osobno korisničko iskustvo

Budućnost maloprodaje je u osobnom korisničkom iskustvu. Prema nedavnom Epsonovom istraživanju na temu budućnosti radnih mjesta, maloprodaja bi do 2025. godine trebala nuditi posve osobno iskustvo – i u trgovinama i na mreži.

Howard Saunders, stručnjak za predviđanje trendova u maloprodaji, tvrdi kako će veliki podaci omogućiti po pojedinačnoj mjeri prilagođeno korisničko iskustvo, a s njim se slažu i zaposlenici u maloprodaji. Prema Epsonovom istraživanju u kojem su predviđanja i pretpostavke stručnjaka predstavljeni više od 7000 vodećih europskih rukovoditelja i zaposlenika, 72 posto radnika u maloprodaji smatra kako će im tehnologija omogućiti pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Ukupno 73 posto ispitanika smatraju kako osobni uređaji nude sve više mogućnosti za povezivanje kupaca i trgovina, a njih polovica vjeruje da će veliki podaci pozitivno utjecati na industriju. Što taj trend sve osobnijeg korisničkog iskustva dakle znači za budućnost maloprodaje?

Razvoj maloprodajnih trgovina

Uz digitalnu revoluciju koju će omogućiti upravljanje podacima, fizički aspekt maloprodaje također će morati ići u korak s promjenama. U istraživanju koje je proveo Epson, više od polovice ispitanika ne vjeruje kako je moguća budućnost sektora bez kvalitetnih maloprodajnih trgovina. To predstavlja značajnu zapreku za sektor koji se suočava sa sve većim izazovima u pronalaženju odgovarajuće ravnoteže između potrebe za fizičkim prostorom i digitalne konkurentnosti.

Europski zaposlenici smatraju kako će se u 2025. godini 56 posto odluka o kupnji donositi u trgovinama. Prema 51 posto ispitanika, te trgovine evolvirati će u prostore za društvena okupljanja u kojima će se ljudi okupljati kako bi podijelili svoja iskustva.

S tim novim valom tehnologije doći će i do prilagodbe u aspektu fizičke dostave proizvoda. Udio od 46 posto europskih maloprodajnih radnika smatra kako zahvaljujući tehnologiji trgovine više neće morati skladištiti zalihe, već će moći proizvoditi prilagođene proizvode koji udovoljavaju neposrednim potrebama tržišta.

Proširena maloprodaja

Predviđa se kako će proširena stvarnost (AR) donijeti ogromne pomake u maloprodajnom sektoru. Udio od 69 posto ispitanika smatra da će simulacija proizvoda u stvarnoj okolini omogućiti korisnicima da zamisle proizvod u uporabi, a proširena stvarnost moći će im pružit to jedinstveno osjetilno iskustvo. Njih 57 posto također vjeruje da će proširena stvarnost pretvoriti kupnju u zabavno društveno iskustvo i stvoriti osjećaj pripadnosti zajednici koja prati određeni brand.

Jonathan Reynolds, akademski ravnatelj Oxfordovog Instituta za upravljanje u maloprodaji, navodi kako su proširena i virtualna stvarnost trenutno na vrhuncu ciklusa medijske pažnje. Smatra kako do njihove stvarne integracije u maloprodaju neće doći sve dok se ne izrade pouzdani mehanizmi za njihovo uključivanje u svakodnevna iskustva. Međutim, Epsonovo istraživanje koje se temelji na očekivanjima europskih maloprodajnih radnika, pokazuje kako bi do tog pomaka moglo doći i prije no što mislimo.

Izazov koji predstavljaju podaci

Unatoč ambicioznoj viziji budućnosti maloprodaje koju će oblikovati nove tehnologije, stav javnosti prema dijeljenju podataka i dalje može predstavljati problem. Moguće je da korisnici neće tako lako pristajati na dijeljenje podataka kako bi zauzvrat uživali u prilagođenim osobnim iskustvima. Kada govorimo o potencijalnim problemima, 63 posto ispitanika smatra kako će cijena nove tehnologije predstavljati izazov, a njih 40 posto slaže se kako nedostatak odgovarajuće obuke zaposlenika također može imati negativan utjecaj.

Čini se kako napredak tehnologije otvara važna pitanja o odnosu maloprodajnih djelatnika i njihovih korisnika na koja će biti potrebno odgovoriti kako bi se mogao otključati puni potencijal tehnološke transformacije u maloprodaji.

Želite li doznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje