Epson zauzeo 40 % europskog poslovnog tržišta povećanim ulaganjem u tintnu tehnologiju

585 milijuna eura namijenjeno je razvoju i proizvodnji poslovnih tintnih tehnologija uslijed nagađanja o konsolidaciji industrije

Epson zauzeo 40 % europskog poslovnog tržišta povećanim ulaganjem u tintnu tehnologiju

Najmoderniji proizvodni pogon na Filipinima

Tvrtka Epson, vodeća tehnološka tvrtka poznata po svojoj dugogodišnjoj tradiciji i stručnosti u području ispisnih, vizualnih, nosivih i robotičkih tehnologija, objavila je kako su se njena ulaganja u tintnu tehnologiju isplatila, budući da je zauzela 40 % europskog poslovnog tržišta tintne tehnologije u 1. tromjesečju 2017. godine 1. Vijest dolazi u trenutku kada analitičari nagađaju o mogućoj konsolidaciji čitave industrije kao posljedici ukupnog smanjenja, u pojedinim slučajevima i dalje vrlo vrijednog i profitabilnog, tržišta ispisnih tehnologija. Tvrtka Epson, usmjerena na tintnu tehnologiju kao vrlo fleksibilnu tehnologiju koja nudi poslovne prednosti s kojima se ostale tehnologije na tržištu ne mogu mjeriti, očekuje daljnji rast u 2017. i narednim godinama.

Epsonova usmjerenost na tintnu tehnologiju, koja je podržana 400 milijuna eura vrijednim ulaganjem u proizvodne pogone u Japanu i na drugim tržištima, pojačana je dodatnim ulaganjem 185 milijuna eura, posebno namijenjenih za razvoj tintne tehnologije PrecisionCore u razdoblju od naredne tri godine. Epsonovo pokretanje programa Workforce Enterprise početkom ove godine vrijedan je doprinos tržištu iznimno brzih tintnih pisača, za koje analitička tvrtka IDC očekuje da će polučiti veliku dobit 2.

Rob Clark, stariji potpredsjednik tvrtke Epson Europe izjavio je: „Naš fokus, ulaganje, istraživanje i razvoj čvrsto su usmjereni na tintnu tehnologiju zbog njene dokazane tehnološke pouzdanosti i vrijednosti. Ta tehnologija uspijeva zadržati svoj status na tržištu već preko 70 godina, a proteklih je godina modernizirana.  Uvjeren sam da će tintna tehnologija nastaviti ostvarivati dobit na poslovnom tržištu.”

Taj stav predstavlja temelj Epsonove strategije za rast vlastitog tržišnog udjela unutar sektora poslovnih tehnologija ispisivanja za Europu, Bliski istok i Afriku, čija vrijednost iznosi 38 milijardi eura prema predviđanjima tvrtke IDC. 3. Phil Sargeant iz tvrtke IDC nadalje upozorava: „Kada dođe do konsolidacije tržišta, mnoge robne marke nestat će s tržišta i taj proces iznjedrit će pobjednike i gubitnike.” Pobjednici će biti oni koji ulože dovoljno sredstava u područja rasta i najučinkovitije konkuriraju na tržištu kako bi zajamčili buduće izvore prihoda.

IDC također predviđa rast ukupnog tržišta tintne tehnologije u zapadnoj Europi u stopi od 10,2 % (CAGR) do 2020. godine. Prema navodima tvrtke IDC, utjecaj tintne tehnologije na poslovnom tržištu nastavit će rasti kako raste potražnja za inkjet pisačima u biznis okruženju. Uz takve uvjete na tržištu, Epsonov udio na tržištu poslovne tintne tehnologije porastao je s približno 25 % iz 1. tromjesečja 2015. na 40 % u 1. tromjesečju 2017. (za 15 %).

„Tržišna izvješća, ispitivanja i usporedbe pokazuju ono u što već dugo vjerujemo: tintna tehnologija nadilazi ostale tehnologije u pogledu izvedbe i učinkovitosti. Budući da ispisivanje čini velik dio naše poslovne i privatne svakodnevice, tvrtke koje odluče uložiti u tintnu tehnologiju mogu ostvariti do 99 % manje proizvodnje otpada, 96 % manje potrošnje energije i 98 % manje vremena potrebnog za održavanje i intervenciju 6. Inovacije u području tintne tehnologije izravno zadovoljavaju potrebe modernog poslovanja i kao rezultat toga, europsko poslovno tržište tintne tehnologije bilježi rast u odnosu na tržište laserske tehnologije”, navodi Clark. „Tvrtke počinju uviđati stvarne financijske, ekološke i društvene prednosti koje ova tehnologija nudi, što se odražava u podacima o prodaji tintne tehnologije na europskom tržištu.” 

Uz uredska rješenja za ispisivanje, tintna tehnologija pruža i dokazanu fleksibilnost i prilagodljivost tržištu koje se neprestano mijenja, te utječe na modernizaciju čitavih tržišnih segmenata, kao što su ispisivanje modnih i dekorativnih tkanina, ambalaže i ispisivanje natpisa velikog formata, omogućujući kratkotrajne proizvodne procese uz istovremeno smanjenje troškova i otpada.

1. IDC, udjeli pisača u zapadnoj Europi za 2016.
2. IDC, udjeli poslovnih tintnih pisača u zapadnoj Europi za 2016.
3. Ukupan postotak tržišta poslovnih pisača za Europu, Bliski istok i Afriku, izvor: IDC
4. IDC, udjeli poslovnih tintnih pisača u zapadnoj Europi za 2016.
5. IDC, udjeli pisača u zapadnoj Europi za 2016.
6. Istraživanje je provela tvrtka BLI, 2017.