Etičnost, odgovornost i privatnost podataka: kako će propisi evoluirati da bi se nosili s rastućim prilikama u zdravstvu

Jesu li društveni stavovi spremni prihvatiti nove uloge za tehnologiju u zdravstvu?

Etičnost, odgovornost i privatnost podataka: kako će propisi evoluirati da bi se nosili s rastućim prilikama u zdravstvu

Tehnologija bi zdravstvu mogla donijeti velike koristi. No europski zdravstveni sektor ima vrlo podvojene stavove kad se radi o usvajanju tehnologija. To su glavni zaključci nedavnog Epsonovog istraživanja koje je proučavalo kako će tehnologija utjecati na djelatnost u budućnosti.

Kao glavna briga u zdravstvenoj djelatnosti javlja se pitanje sigurnosti podataka. Prodori u mreže koje s pažnjom pratimo postali su zadnjih godina uobičajena vijest. Ako živimo u svijetu u kojem strepimo od nezakonitog pristupa podacima jednostavnim kao što je naše ime i adresa, kako da se nosimo s prijetnjama u vezi s kritičnim privatni medicinskim podacima?

Suočavanje sa strahom donosi prednosti

Tehnološka se inovacija na prvi pogled čine kao ostvarenje sna u zdravstvu. Nudi pružanje poboljšane skrbi za pacijente, bolji nadzor pacijenata i više pozitivnih ishoda kirurških zahvata. No, kad se radi o budućnosti tehnoloških inovacija, mnogi se pitaju na kome će biti odgovornost za skrb. Tko je vlasnik naših podataka i tko je zaista nositelj skrbi o pacijentima? Na koncu, tko je odgovoran za to da djelatnost, već ograničena znatnim vremenskim pritiscima, razvije vještine potrebne za korištenje prednosti nove tehnologije?

Čak i suočene s tim izazovima, prednosti tehnologije jasne su mnogima. Četrdeset i sedam posto ispitanika u zdravstvu smatra da je gubitak privatnosti podataka pacijentima prihvatljiv u zamjenu za poboljšanu dijagnostiku i liječenje. No 67 posto ispitanika vjeruje da bi privatnost podataka mogla usporiti implementaciju tehnologije.

Čak i ako djelatnost prihvati novu tehnologiju, i pacijenti moraju biti uvjereni u njezine prednosti. Štoviše, 66 posto ispitanika vjeruje da će se pacijenti protiviti udaljenom nadzoru, a 67 posto vjeruje da će pacijenti oklijevati pri upotrebi nove tehnologije.

Izazov prihvaćanja promjene

Pravi će izazov u ovoj preobrazbi biti društveno prihvaćanje, kako tvrdi dr. Bertalan Mesko, medicinski futurist. "Način na koji stvaramo društvo koje raspravlja o mogućim etičkim izazovima i budućim scenarijima, uključujući revolucionarne tehnologije, mnogo je veća prepreka od IT problema."

Jasno je da će stvaranje svijesti o prednostima koje bi ova razmjena mogla donijeti biti ključ za napredak. K tome, smjernice i zakonodavstvo moraju se postaviti tako da osiguraju neometan prijelaz. Snažno zakonsko okruženje moglo bi pružiti znatno širi osjećaj sigurnosti u ovoj rastućoj tehnološkoj revoluciji.

Izazov odgovornosti

Privatnost podataka može predstavljati najveći izazov, no šire zabrinutosti u vezi s odgovornošću i etičnošću u vezi s tehnološkom preobrazbom također su utemeljena briga. Šezdeset i osam posto anketiranih smatra da bi etički problemi mogli usporiti implementaciju tehnologije.

Opet, čini se da pitanje odgovornosti postavlja prepreku koju moramo svladati. Sedamdeset posto ispitanika izjavilo je da bi problemi s odgovornošću mogli predstavljati veliki izazov za implementaciju nove tehnologije. To bi, u biti, moglo biti i razlog zbog kojeg 58 posto ispitanika tvrdi da će zdravstveni djelatnici oklijevati u upotrebi novih tehnologija.

Ako omogućimo tehnološku preobrazbu u zdravstvu, ne moramo prevladati samo logističke izazove, već i temeljnu etiku odgovornosti u djelatnosti koja je u svojoj biti vrlo osjetljiva.

Želite li saznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje: