Hoćemo li svog zdravstvenog robota zvati doktorom?

Jesmo li spremni u svojim društvenim stavovima prihvatiti novu ulogu tehnologije u zdravstvu?

Hoćemo li svog zdravstvenog robota zvati doktorom?

Jeste li spremni da vas primi robot doktor? Moguće je da smo na rubu robotske revolucije u zdravstvu. Tehnologija je spremna preobraziti način pružanja zdravstvene skrbi, a robotika posebno ima potencijal za revolucioniranje zdravstvenih usluga u područjima od kirurških zahvata do izravne skrbi o pacijentima.

Dok preobrazba zdravstva munjevito postaje tehnološka mogućnost, uz udaljeni nadzor pacijenata, 3D ispis i naprednu robotiku spremnu revolucionirati medicinu, naš društveni pogled na svijet mogao bi zahtijevati najveći zaokret. Jesmo li spremni prilagoditi i prihvatiti tehnološke inovacije u djelatnosti koje se u glavnini temelji na ljudskoj interakciji?

Poziv za doktora robota

Prema istraživanju o radnom mjestu sutrašnjice koje je proveo Epson, stvarnost u kojoj će nas pregledati robot doktor na neki je način nezamisliva, ali je već došlo do znatnog napretka.

Robotika i umjetna inteligencija imat će ključnu ulogu u operativnim salama sutrašnjice. Naše istraživanje otkrilo je da je 46 posto zdravstvenih djelatnika svjesno te mogućnosti i slaže se s tim da će kirurgija i dijagnostika uz pomoć robota usavršenih umjetnom inteligencijom biti revolucionarna za zdravstvenu djelatnost. Dodatnih 34 posto također je svjesno i slaže se da će liječenje i njega koju pruže roboti s umjetnom inteligencijom biti revolucionarna, oslobađajući resurse kako bi medicinski stručnjaci imali smisleniju ulogu.

 

Roboti proširuju skrb o pacijentima

Tradicionalno viđenje doktora kakvo imamo danas neće nestati, već će evoluirati, što će omogućiti rađanje nove tehnologije. S pokrivenim funkcijama podrške i nadzora te trenutačnim pristupom podacima i analizom koji su omogućile nove tehnološke mogućnosti, doktori će imati više vremena da se posvete pacijentima kao individuama, što će im omogućiti bolje raspolaganje vremenom i znanjem.

Pravo pitanje u zdravstvu tada postaje ono o prihvaćanju i usvajanju ove preobražavajuće tehnologije. Do koje će mjere u sektoru utemeljenom na ljudskoj interakciji pacijenti dopustiti da njihovim zdravljem upravlja tehnologija?

 

Zdravstvo budućnosti stiže

Poboljšanja skrbi o pacijentima i ukupne prednosti za zdravstvenu djelatnost već se prepoznaju u ovim tehnološkim napredcima. Potrošnja zdravstva na tehnologiju već bilježi ogroman rast, na samom tržištu umjetne inteligencije za zdravstvo predviđa se rast od 41 posto CAGR do 2021., i Očekuje se da će 3D ispis u zdravstvu vrijediti 6 milijardi USD do 2025..

Dostupna stvarnost fascinantna je evolucija koja donosi veću učinkovitost, strukturiraniju skrb i, na koncu, bolje kliničke ishode za pacijente. S borbom za osiguravanje odgovarajućih obrazovnih sustava, okvira za obuku, neophodnih bolničkih kapaciteta i poboljšavanje prakse, pravi izazov možda neće biti u krajnjem rezultatu, već u značajnim preprekama koje djelatnost mora prevladati da bi implementirala tu preobrazbu te, nimalo nevažno, u tome da pacijenti prihvate novinu.

Želite li saznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje: