Industrija bi se trebala usredotočiti na računalnu sigurnost, a ne na nesigurnost radnih mjesta

Novo istraživanje pokazuje kako je europska radna snaga više zabrinuta oko utjecaja hakiranja negoli utjecaja automatizacije poslova

Industrija bi se trebala usredotočiti na računalnu sigurnost, a ne na nesigurnost radnih mjesta

Industrija prolazi transformaciju, a u njenom samom središtu je povezivost. Očekuje se da će globalna potrošnja na internet stvari unutar industrije dosegnuti 500 milijardi američkih dolara do 2020. 1. U svijetu u kojem je sve povezano, računalna sigurnost igrat će ogromnu ulogu. Pravilno osiguravanje te sigurnosti predstavljat će veliki izazov za industriju.

Najnovije Epsonovo istraživanje o utjecaju tehnologije na ključne poslovne sektore 2pokazalo je da 67 posto europskih proizvodnih radnika najveću prijetnju za industriju vidi upravo u nedovoljnoj računalnoj sigurnosti. Ta brojka penje se na 76 posto kada se radi o rukovodećim radnim mjestima. Poduzeća će se morati prilagoditi kako bi se suočila s prijetnjom koju predstavljaju mogući računalni napadi.

Promjena percepcije

Široko je rasprostranjeno mišljenje da se mnogi ljudi pribojavaju kako će transformacija industrije rezultirati dominacijom tehnologije i smanjenjem radnih mjesta. Međutim, naše istraživanje nije to potvrdilo, već je pokazalo kako samo 47 posto europskih radnika smatra da će tehnologija iz temelja promijeniti njihovo radno mjesto. Također činjenica da će ta temeljita promjena većim dijelom biti prouzročena negativnim utjecajem računalnog kriminala negoli procesima automatizacije.

Američko istraživanje koje je provela tvrtka Deloitte pokazalo je kako je računalni kriminal pogodio 40 posto proizvodnih tvrtki, od čega je njih 38%pretrpjelo štetu u iznosu većem od milijun američkih dolara 3. Industrija mora pronaći način da onemogući probijanje kodova i praznih poruka na mreži u vitalne sustave kako one ne bi mogle prouzročiti prekide operativnog poslovanja. Tvrtke moraju biti na oprezu kako bi smanjile mogućnosti probijanja svog vatrozida i krađe osjetljivih podataka. U budućnosti koja će biti velikim dijelom automatizirana, ključnu važnost imat će osiguravanje robotičke infrastrukture od mogućnosti zlouporabe. Pri tome će važnu ulogu igrati i obrazovanje.

Obrazovanje radnika

Sektor proizvodnje čini 15 posto europskog BDP-a i pruža preko 52 milijuna izravnih ili neizravnih radnih mjesta, a zaposlenici u tom sektoru u ovom su dobi nesigurnosti izrazili ugodno pozitivno viđenje budućnosti. 62 posto ispitanika navelo je kako smatra da će tehnologija potaknuti evoluciju u poslovima proizvodnji, a ne značiti njihov gubitak. Štoviše, 74 % europskih zaposlenika na višim rukovodećim položajima, kao i stručnjaci, smatraju da će, zahvaljujući tehnologiji, brze globalne promjene u proizvodnji rezultirati procvatom lokalnih gospodarstava i poslova.

Ipak, po pitanju računalnog kriminala, ključnu ulogu neće igrati pozitivan stav, već odgovarajuće obrazovanje. Važno je pravovremeno informirati radnike o najboljim praksama, pomoći im da uvide sigurnosne slabe točke i osvijestiti važnost njihove uloge u sprječavanju računalnog kriminala.

Neslavni primjer vidjeli smo u slučaju američkog maloprodajnog lanca Target, kada je kao rezultat prijevare putem e-pošte, omogućene pristupom dobavljača treće strane, ukradena ogromna količina podataka. 4.  Radnicima je potrebno pružiti odgovarajuće obrazovanje kako bi se upravo od takvih slabih točaka znali zaštititi.

Iskustvo pozitivnog utjecaja

Iako nema sumnje da će budućnost proizvodnje iz temelja promijeniti današnja radna mjesta, računalni kriminal ipak je problem kojemu treba posvetiti najveću pažnju. Do 2020. godine preko 12 milijardi strojeva bit će međusobno povezano, i to je samo početak. 5. Ta brojka uključuje sve vrste strojeva – od digitaliziranih sustava za distribuciju energije do robotičke logističke tehnologije. Osigurati sigurnost tih veza predstavljat će ključan temelj za gradnju uspješno povezane budućnosti.

Istraživanje koje je provela Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost pokazala je kako računalni kriminal može neke države koštati čak 1,6 posto BDP-a 6. Imajući taj podatak u vidu, 67 posto radne snage i 76 posto rukovodećih zaposlenika možda zapravo vrlo mudro promišlja kada navodi računalnu sigurnost kao ključnu stavku u budućnosti proizvodnje.

Želite li doznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje