Kako tehnologija ruši predrasude u zdravstvenoj skrbi

Svrha tehnologije je revolucionarizirati zdravstvo, no hoće li zdravstveni stručnjaci imati dovoljno vremena da se na nju prilagode?

Kako tehnologija ruši predrasude u zdravstvenoj skrbi

U suvremenom svijetu tehnologija igra transformirajuću ulogu koja je možda najbolje izražena u zdravstvu. Napredna robotika, nadzor pacijenata na daljinu i 3D ispisivanje nude revolucionarne mogućnosti za zdravstvenu skrb. No kako uklopiti tehnološku transformaciju u industriju koja se u potpunosti temelji na ljudskoj interakciji?

U sklopu Epsonovog istraživanja na temu budućnosti radnih mjesta, zatražili smo mišljenje europskih radnika i industrijskih stručnjaka o načinu na koji će tehnologija transformirati industriju. Dr. Tobias Gantner, stručnjak za predviđanje trendova u zdravstvu, smatra kako će tehnologija imati značajan utjecaj na ljudsku interakciju u zdravstvu, na način da će je poboljšati. Tehnologija će osigurati sustave podrške za liječnike, omogućujući im preraspodjelu vremena i veću interakciju s pacijentima.

Ispis za zdravu budućnost

Udio od 72 posto europskih medicinskih stručnjaka koje je Epson uključio u istraživanje slaže se kako će 3D ispisivanje, organski i bioispis smanjiti liste čekanja za operacije, a njih 70 posto smatra kako će povećati uspješnost ishoda operacija i liječenja. Nadalje, 64 posto ispitanika smatra kako će taj pomak donijeti ispisivanje osobno prilagođenih lijekova na recept, što će znatno poboljšati ishode liječenja.                                                                     

Napredne mogućnosti ispisivanja donose temeljene promjene u zdravstvu, čiji su rezultati vidljivi već danas. Ukupno 63 posto ispitanika smatra da će 3D ispisivanje revolucionarizirati zdravstvo u svim pogledima – od omogućavanja izrade novih organa i osobno prilagođenih lijekova, do potrebe za rješavanjem logističkih izazova prilikom uvođenja te tehnologije. Ta revolucionarna promjena je na pomolu – 48 posto ispitanika smatra kako će organski i bioispis revolucionarizirati zdravstvo već tijekom sljedećeg desetljeća.

Proširena zdravstvena skrb

Proširena stvarnost nudi dodatne mogućnosti za transformaciju budućnosti zdravstva. Zamislite da kirurzi mogu nositi maske koje će im pružati ključne podatke o pacijentu u stvarnom vremenu i primjenjivati precizne karte kardiovaskularnog sustava kako bi mogli označavati tijelo pacijenata. Pretače tih tehnologija već se primjenjuju u klinikama.

Naše istraživanje pokazuje da 50 posto ispitanika smatra kako će proširena stvarnost revolucionarizirati kirurgiju, a njih 45 posto vjeruje da će ona imati revolucionaran utjecaj na obuku kirurga. To je budućnost u kojoj studenti medicine mogu vidjeti detaljne proširene podatke o anatomiji i istraživati tijela iz različitih perspektiva, što će pridonijeti uštedi vremena i sredstava.

Tehnologija će polučiti ogroman utjecaj u području obrazovanja i suradnje u zdravstvu. Štoviše, 76 posto ispitanika smatra kako će omogućiti bolje dijeljenje znanja zahvaljujući mogućnostima daljinskog pristupa i virtualne suradnje, a njih 72 posto vjeruje kako će veći pristup podacima o pacijentu poboljšati zdravstvenu skrb.

Pozitivna zdravstvena skrb

Revolucija koju u zdravstvo donosi tehnologija je na pomolu, a naše istraživanje pokazuje kako su je medicinski stručnjaci spremni objeručke prihvatiti. S njom dolazi bolja učinkovitost, veća preciznost i lakše dijeljenje podataka, što će rezultirati boljim ishodima u liječenju pacijenata. Napredna robotika također će otvoriti revolucionarne mogućnosti, no tome ćemo više pažnje posvetiti u daljnjim člancima.

Ako se sve ovo čini predobro da bi bilo istinito, u zdravstvu uvijek postoji jedan veliki izazov – vrijeme.

Potrebno je vrijeme da bi se industrija i njeni zaposlenici prilagodili na nove tehnologije, a 70 posto ispitanika sumnja hoće li biti osigurano dovoljno vremena za razvoj novih potrebnih vještina. Iako tehnologija ima potencijal revolucionarizirati zdravstvo, hoće li zdravstveni stručnjaci imati dovoljno vremena za prilagodbu na sve što ona donosi?

Želite li doznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje: