Motivacija: najvažnija lekcija za budućnost

Za uspješan rad u učionicama namijenjenim suradnji, učenici će u 2025. godini morati biti naviknuti preuzimati inicijativu

Motivacija: najvažnija lekcija za budućnost

Današnja radna okruženja razvijaju se vrtoglavom brzinom, a kako bismo išli u korak s tim razvojem, potrebna je neprestana prilagodba. U doba rapidnih tehnoloških postignuća, kako pripremiti radnike sutrašnjice na budućnost koja dolazi?

Tehnologija igra ogromnu ulogu u našem načinu rada i nudi ogroman potencijal za razvoj u načinu učenja stoga će poticanje osobne motivacije i razvoj intelektualnih sposobnosti biti primaran cilj obrazovnog sustava sutrašnjice, kao i ključan čimbenik za ostvarivanje postignuća u obrazovanju.

Učionice sutrašnjice namijenjene suradnji

Novo istraživanje tvrtke Epson na temu utjecaja ključnih tehnologija na sektor obrazovanja obuhvatilo je mišljenja 17 globalnih stručnjaka za tu temu, a o njihovim teorijama zatražili smo mišljenje preko 7000 europskih poslovnih ljudi i zaposlenika.

Rezultat je općeprihvaćeno mišljenje kako će primjena novih tehnologija, npr. interaktivnih projektora, proširene stvarnosti i 3D pisača, unaprijediti učionice u 2025. godini. Primjerice, naše istraživanje pokazalo je kako 53 posto zaposlenika smatra kako će proširena stvarnost imati široku primjenu u budućem provođenju eksperimenata jer će omogućavati veću sigurnost, manje troškove i manju potrebu za specijaliziranim prostorima za eksperimentiranje.

Ta promijena utjecat će i na sam odnos između učitelja i učenika jer će učitelji preuzeti ulogu savjetodavnog vodiča kroz život i obrazovanje, a učenici će u većoj mjeri postati odgovorni za vlastito stjecanje znanja.

Udio od 62 posto europskih ispitanika smatra kako će takav sustav uz pomoć tehnologije za suradnju pri učenju pružiti svim učenicima jednake šanse i priliku za stjecanje znanja na način koji sami odaberu.

Udio od 67 posto ispitanika smatra kako će se promijeniti i sama struktura predavanja jer će učionice postati radionice za zajedničku suradnju.

Motivacija za meta učenje

Uloga učenika u budućnosti svakako će zahtijevati veću razinu proaktivnosti u stjecanju znanja. Udio od 57 posto ispitanika smatra kako će u budućnosti standard postati meta učenje u kojem su učenici mnogo odgovorniji za razvoj vlastitog procesa obrazovanja. Udio od 55 posto ispitanika vjeruje kako će takav način stjecanja znanja imati pozitivan utjecaj na čitav sektor obrazovanja.

Dobra vijest je da samo 33 posto ispitanika smatra kako će motiviranje učenika predstavljati ugrozu za kvalitetu obrazovanja u sljedećih 10 godina.

Međutim, kako bi zaista došlo do takvog kulturološkog pomaka, obrazovna tijela moraju najprije postaviti određena pravila i provjere. Važno je obučavati učenike za preuzimanje inicijative i odgovornosti za vlastit proces obrazovanja, a to je moguće postići, primjerice, osiguravajući da razvoj intelektualnih sposobnosti postane sastavni dio procesa učenja.

Preduvjet za uspješno osposobljavanje budućih radnika krije se pravovremenom isticanju važnosti motivacije i dostupnosti odgovarajućih obrazovnih alata koji će tim radnicima omogućiti prilagodbu u svijetu neprestane promjene.

Želite li doznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje: