Na koji bi način tehnologija mogla promijeniti industriju?

Četvrta industrijska revolucija imat će značajan utjecaj na proizvodnju i mnoge druge djelatnosti, a regulatorna tijela, obrazovne ustanove, investicijske tvrtke i radna snaga morat će se prilagoditi nadolazećim promjenama

Na koji bi način tehnologija mogla promijeniti industriju?

Industrija koja se mijenja

Tehnološka revolucija potaknut će transformaciju čitave industrije. Ta promjena neće svugdje biti jednaka. Nedavno Epsonovo istraživanje o radnim mjestima u 2025. godini i daljnjoj budućnosti jasno je pokazalo različita očekivanja.

U istraživanju smo predstavili mišljenja 17 vodećih stručnjaka za trendove u europskoj industriji koji proizlaze iz napretka tehnologije te smo potom zatražili više od 7000 vodećih europskih rukovoditelja i zaposlenika da iznesu svoje viđenje i stavove o tim trendovima, kao i očekivanja o utjecaju koji će oni polučiti.

Kada govorimo o industrijskoj revoluciji, odmah zamišljamo transformacijske strojeve koji su unijeli inovacije u proizvodnju. Predodžbe o novoj (četvrtoj industrijskoj) revoluciji nisu mnogo drugačije. Kao područja u kojima očekuju najveći utjecaj napretka tehnologije, europski radnici odmah su naveli automobilsku industriju i industrijsku proizvodnju. No revolucija donosi mnogo više od samih strojeva.

Regulatorne promjene

Ono u čemu se ova revolucija možda najviše razlikuje od prethodnih je šire područje koje će zahvatiti. Suvremena europska industrija oslanja se na međusobno povezane regulatorne okvire i upravo će regulatorne promjene igrati najveću ulogu u transformaciji sutrašnjice.

Naše istraživanje pokazalo je da 73 posto europskih zaposlenika smatra kako će nove tehnologije rezultirati novim zakonskim propisima po pitanju odgovornosti i poslovnih praksi. Upravo će se po tome suvremena revolucija najviše razlikovati od proteklih, s obzirom da djelatnosti poput zdravstva imaju puno konzervativnije regulatorne okvire. U tom pogledu vladajuća tijela mogu igrati najznačajniju ulogu u utjecaju tehnologije na pojedinu djelatnost.

Transformacija po djelatnostima

Različit utjecaj tehnologije na različite djelatnosti ključni je element Epsonovog istraživanja. Razmotrili smo pet ključnih djelatnosti: zdravstvo, maloprodaju, proizvodnju, obrazovanje i opći poslovni sektor. Unatoč brojnim prednostima koje tehnologija donosi, jasno je da će se ove djelatnosti suočiti s izazovima prilikom njene učinkovite implementacije.

Naše istraživanje pokazalo je kako u maloprodaji potrošači uvelike utječu na način na koji se roba nabavlja i proizvodi, a 3D ispisivanje otvara mogućnosti za lokalnu proizvodnju prilagođenu potrošaču. Veliki podaci i nosiva tehnologija dodatno će olakšati napredak prema svijetu u kojem maloprodajne trgovine više neće dostavljati robu, već će potrošačima ustupati licence za samostalno ispisivanje te robe, bilo kod kuće ili na nekom drugom mjestu.

Ta promjena u potrošačkom odnosu u proizvodnji će značajno utjecati na način na koji se roba proizvodi diljem svijeta. U ovoj djelatnosti zabilježeno je ugodno optimistično viđenje budućnosti, unatoč činjenici da tradicionalne proizvodne modele čeka temeljita transformacija.

U sektoru zdravstva, dostupnost podataka igra veliku ulogu u demokratizaciji osobne njege. Pacijenti će u svojim domovima na raspolaganju imati pomagala za dijagnostiku i prevenciju koja sada ne možemo ni zamisliti.  Međutim, kao što je prethodno navedeno, uspjeh takvih revolucionarnih novina uvelike će ovisiti o regulatornim okvirima.

Prilagodba po djelatnosti

Premda neposredni učinci promjena po sektorima mogu biti različiti, svim djelatnostima bit će zajednička potreba za pozitivnom prilagodbom. Izvješće Europske unije o budućnosti tržišta rada iz 2016. 1ističe prirodu tih promjena, kao i nužnost postavljanja regulatornih okvira koji tu prirodu uzimaju u obzir i zajedno s njom se prilagođavaju, ne zaboravljajući ni važnost prosvjetnih tijela koja trebaju postaviti smjernice za adekvatno osposobljavanje kadra za buduće tržište rada.

Naše istraživanje pokazalo je kako prosvjetni radnici dijele optimistične poglede o utjecaju tehnologije na njihovu djelatnost. Međutim, financiranje, obuka nastavnog osoblja i odgovarajuća implementacija i dalje predstavljaju određene izazove.

Za očekivati je da će se tijekom sljedećeg desetljeća i u daljnjoj budućnosti pod utjecajem neprestanih tehnoloških inovacija industrija nastaviti prilagođavati i mijenjati. Sukladno tomu, stvaranje obrazovnog sustava koji buduću radnu snagu priprema i osposobljava za cjeloživotno učenje i prilagodbu predstavljat će ključni temelj za razvoj Europe.

Želite li doznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje