Neovisan rad uskoro će postati najbolja vještina koju možete imati u životopisu

Tehnologija će pružiti još više prilika za one koji uspijevaju kao neovisni radnici otvoreni za suradnju

Neovisan rad uskoro će postati najbolja vještina koju možete imati u životopisu

Spojivost mijenja naš način života. Mijenja i način na koji radimo. Kao rezultat toga, buduće generacije evoluirat će u stručnjake u radu u izolaciji, a istovremeno briljirati u suradnji većinom virtualnim sredstvima.

Taj će trend temeljito promijeniti radni krajolik za veliki broj europskih radnika. Kako se tehnologija nastavlja razvijati, naše učionice i sobe za sastanke sve će više postajati usmjerena na tehnologiju, prema nedavnom istraživanju koje je proveo Epson, a uključivalo je razgovore sa 17 vodećih stručnjaka i anketiranje više od 7000 europskih radnika.

Obrazovanje budućnosti

Naši obrazovni sustavi kreću se prema eri u kojoj će carevati kreativna suradnja i metaučenje. Prema 70 posto ispitanika, učitelji više neće biti odgovorni samo za prenošenje znanja, već će preuzeti važniju ulogu vođenja učenika kroz proces učenja. Šezdeset i četiri posto ispitanika složilo se da će primjena informacija i analitičkih vještina biti u fokusu obrazovnog sustava sutrašnjice.

Budućnost ne dolazi bez zamki. Šezdeset i devet posto ispitanika boji se da bi pretjerano oslanjanje na pristup informacijama putem tehnologije moglo dovesti do slabljenja opće kulture. Slično tome, 67 posto ispitanika složilo se da zadržavanje znanja više neće biti cilj obrazovanja jer će informacije stalno biti dostupne.

Virtualna suradnja

Prema 74 posto ispitanika, tehnologija ima kapacitet da revolucionira obrazovanje i načine rada, no nijedna virtualna aplikacija nikad neće zamijeniti odnose licem u lice u izgradnji odnosa. Može se reći da bi takav stav moglo poljuljati pojavljivanje budućih tehnologija i razvoj funkcija kao što je holografska projekcija.

U kombinaciji s ovim virtualnim širenjem, samo 30 posto ispitanika vjeruje da će evolucija fizičkog radnog mjesta poboljšati povezanost između zaposlenika. Međutim, i dalje postoji komplementaran odnos između mrežnih i izvanmrežnih alata, a 71 posto ispitanika slaže se da bi "kombinirano učenje" učinilo obrazovanje dinamičnijim, a učitelje učinkovitijim.

Svijet globalnog rada

Nova tehnologija podržavat će još bolju suradnju između lokalnih i globalnih zaposlenika, premda će razvoj obuke i podrške za zaposlenike u usvajanju nove tehnologije biti odlučujući.

Kako kaže 71 posto anketiranih, prostorije za sastanke bit će u budućnosti potpuno virtualne, sa zaposlenicima koji će se nalaziti diljem svijeta i služiti se tehnologijama kao što su umjetna inteligencija i holografski projektori kako bi se uključili u radne skupine u stvarnom vremenu. No jasno je da postoji neslaganje u tome kako ljudi misle da bi bilo najbolje koristiti te tehnologije. Dok buduće generacije stječu uvid u novu tehnologiju, generacije koje trenutačno rade neizbježno će morati nadograditi svoje vještine u područjima s kojima prije nisu bile upoznate.

Razvijanje volje za učenjem

Za ovu neophodnu tehnološku nadogradnju vještina ključno će biti probuditi entuzijazam radnika. Najvažnije, 65 posto ispitanika reklo je da bi prošlo novu obuku za drugu ulogu kad bi naslutilo da je njihova uloga ugrožena, a organizacije bi trebale iskoristiti tu volju za učenjem kako bi maksimalno realizirale prilike koje se pružaju putem tehnologije.

Obrazovanje za radno mjesto budućnosti zahtijevat će širok raspon novih vještina. Temelji će biti osnovne vještine u vezi s maštom, razumijevanjem, suosjećanjem i izgradnjom odnosa. Prepoznavanje tih vještina i poticanje radnika da njeguju i podržavaju rast igrat će ključnu ulogu u pripremi za tehnološku preobrazbu u djelatnosti.

Želite li saznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje