Održiva tehnologija: pet najboljih savjeta za mala i srednja poduzeća

Pet načina na koje mala i srednja poduzeća mogu poboljšati svoju ekološku održivost.

Održiva tehnologija: pet najboljih savjeta za mala i srednja poduzeća

Istraživanje pokazuje kako mala i srednja poduzeća još uvijek zaostaju po pitanju ekološke prihvatljivosti tehnologije. Zapravo, samo 24 % 1 poduzeća voljno je uložiti novčana sredstva u poboljšanje održivosti. Uz ograničen proračun i sve zaposlenike koje treba platiti, račune koje treba podmiriti i potrebe klijenata koje treba zadovoljiti, ne iznenađuje činjenica da mala poduzeća imaju bitnije prioritete.

No, trebala bi. Iako mnogi smatraju kako ulaganje u održivost predstavlja skup dodatni trošak, ono ne donosi korist samo za okoliš, već i za samu organizaciju. Zahvaljujući smanjenju u troškovima i potrošnji energije te očekivanom povratu investicije, ekološki prihvatljiva tehnologija izvanredna je prilika za ulaganje za poduzeća svih veličina.

Međutim, to ne znači da je početak jednostavan. Baš zbog toga, složili smo popis najboljih načina za poboljšanje održivosti vašeg poslovnog ispisivanja i brzo ostvarivanje povrata investicije.

 
  1. Procijenite štetu

Potražite pružatelja usluga za upravljanje ispisom koji nudi izračune utjecaja na okoliš u sklopu kojih će napraviti procjenu potrošnje energije, papira i proizvodnje otpada tijekom rada vaše linije pisača. Procjena se treba usmjeriti na područja u kojima biste mogli smanjiti svoj utjecaj na okoliš te preporučamo da na temelju nje postavite hardver i softver na način da smanjite potrošnju energije, papira i potrošnog materijala.

  1. Konsolidirajte uređaje

Višenamjenski pisači predstavljaju priliku za konsolidaciju brojnih uređaja u jedan, što može rezultirati nizom financijskih ušteda, uključujući uštedu potrošnog materijala, vremena potrebnog za administraciju i upravljačkih resursa.

  1. Učinkovito raspolažite energijom

Razmislite o energetski učinkovitim proizvodima koji zadovoljavaju standarde za stjecanje oznake ekološki prihvatljivih proizvoda, npr. ENERGY STAR ili Blue Angel. Uređaji koji zadovoljavaju najnovije uvijete standarda ENERGY STAR mogu čak 40 % učinkovitije raspolagati energijom od ostalih uređaja. 2. Potražite pisače i višenamjenske uređaje koji su brzo spremni za rad i imaju posebne načine rada za mirovanje i štednju tonera.

  1. Osigurajte svoje ispise

Često se događa da zaposlenici pošalju dokument na ispisivanje pa ga zaborave pokupiti. Ti ispisani primjerci potom se bacaju u otpad ili, još gore, završavaju u pogrešnim rukama. Sigurno ispisivanje omogućuje korisnicima da dokumente otključaju nakon što na pisaču potvrde svoj identitet pomoću pametne kartice ili PIN-a. Na taj način smanjuju se otpad i nepotrebni troškovi, a povećava se sigurnost.

  1. Utvrdite pravila

Postavljanjem pravila za ispisivanje na temelju značajki kao što su boja, broj stranica i slično, možete preusmjeriti zadatke ispisivanja na najučinkovitiji uređaj za tu vrstu ispisa – važno je samo da su uređaji umreženi. Time ćete štedjeti prilikom svakog ispisa.

Naposljetku, održiva infrastruktura uređaja za ispisivanje neće samo poboljšati ekološku prihvatljivost vašeg poslovanja, već će vam smanjiti troškove, unaprijediti produktivnost i umanjiti rizike. Organizacije koje već poduzimaju određene korake kako bi implementirale održivo ispisivanje već osjećaju pogodnosti.

Istraživanja pokazuju kako posluju bolje od konkurencije u svim područjima: ne samo po pitanju utjecaja na okoliš, već i po pitanju pouzdanosti uređaja, sigurnosti dokumenata i uštede troškova. Kada odlučite slijediti prethodno navedene smjernice, vaše poslovanje uživat će jednake pogodnosti.

Epsonove usluge za upravljanje ispisom omogućuju vam istovremeno smanjenje troškova i negativnog utjecaja na okoliš. Otkrijte ih već danas na stranici www.epson.eu/print365

1Istraživanje o održivosti, Quocirca, svibanj 2016.

2https://www.energystar.gov/index.cfm?c=manuf_res.web_based_tools_prodspec