Pametne učionice potaknut će cjeloživotne učenike na samoobrazovanje

Učenici moraju preuzeti odgovornost za vlastito obrazovanje, pripremajući se tako za dinamično radno mjesto koje pokreće revolucionarna tehnologija

Pametne učionice potaknut će cjeloživotne učenike na samoobrazovanje

Jeste li primijetili da generacije govore na različite načine?

Ovo nije mudra šala o jednosložnim tinejdžerima ili lošoj gramatici. Govorim o fenomenu "proguglaj". Zvuči poznato?

Dok moja supruga i ja sa zadovoljstvom možemo tijekom ručka "raspravljati" o datumu kad je izdan stari album ili o zapletu davno pročitanog romana, naša djeca to natjecanje u memoriji i prizivanje uspomena vide kao gnjavažu. "Jednostavno proguglaj", ponavljaju svojim "staromodnim" roditeljima u 40-ima, odmahujući glavama.

Nešto se promijenilo. Moja je generacija odgajana tako da cijeni znanje, milenijalci se ponose svojom sposobnošću dolaska do informacija koje su im potrebne za bilo koji zadatak ili raspravu.

Od "doživotnog zaposlenja" do "cjeloživotnog učenja"

I to je dobro!

Svijet se munjevito mijenja. Očekuje se da će naši ekonomski modeli i poslovna tržišta doživjeti značajnu revoluciju i reviziju. Nove tehnologije kao što su umjetna inteligencija, proširena stvarnost, 3D pisači, roboti i koboti (da spomenemo samo neke) na rubu su toga da postanu više integrirani u tvrtke i domove.

Mantru "doživotno zaposlenje" generacije naših djedova zamijenila je vjerojatnost da će djeca danas rođena u Europi možda morati mijenjati poslove, pa čak i djelatnosti, više puta tijekom karijere. Da bi u tome bile uspješne, buduće generacije morat će biti metaučenici.

Najjednostavnije rečeno, metaučenje znači biti svjestan učenja i preuzeti kontrolu nad svojim učenjem. Drugi pojmovi uključuju "samoučenje" ili "autodidakte".

Stvaranje radne snage metaučenika

U našem najnovijem istraživanju utjecaja tehnologije na ključne sektore u Europi upitali smo 17 vodećih stručnjaka o utjecaju tehnologije na radno mjesto do 2025. Zatim smo njihova mišljenja predstavili više od 7000 europskih poslovnih rukovoditelja i zaposlenika da bismo ispitali njihovu percepciju i pripremljenost za te promjene.

Prema Benu Hammersleyju, slobodnom novinaru britanskog izdanja časopisa WIRED (između ostalih počasti), "metaučenje bit će ključna vještina zaposlenika i učenika" u budućnosti. Tu je hipotezu podržalo 57 posto poslovnih rukovoditelja u Europi koji vjeruju da će metaučenje postati nova norma.

U učionici metaučenje će podržavati novi niz kolaborativnih tehnologija kao što su interaktivni projektori, nosivi uređaji, proširena stvarnost i 3D ispis.

Od učitelja će se sve više očekivati da se ponašaju kao vodiči, a ne kao predavači, podržavajući učenike u tome da slijede vlastite prilagođene obrazovne ciljeve. Sedamdeset i dva posto Europljana slaže se s idejo da će učenje postati prilagođeno pojedincu i više personalizirano, čak i u zajedničkoj učionici.

Jesmo li spremni za promjenu?

Premda postoje određene bojazni u vezi s mogućim izazovima koje će nove tehnologije donijeti u tradicionalni obrazovni model, neki se trendovi smatraju vrlo pozitivnim. S obzirom na očekivane potrebe ekonomije do 2025, kombinirano učenje (korištenje kombinacije obrazovnih alata na mreži i izvan nje) podržalo je 68 posto europske radne snage, kolaborativno obrazovanje podržava 65 posto, a metaučenje 66 posto zaposlenika.

Ukupno, 55 posto europske radne snage također se slaže da će metaučenje imati pozitivan utjecaj na obrazovni sektor u cjelini.

Hoće li onda buduće generacije imati manje znanja?

Također se čini da nisam sam u svojoj reakciji na kulturu "proguglaj". Šezdeset i devet posto anketiranih boji se da bi pretjerano oslanjanje na pristup informacijama putem tehnologije moglo dovesti do slabljenja opće kulture.

Međutim, počeo sam tu prilagodbu vidjeti kao dio dugoročnog trenda.

Prije tiskarske preše naši su preci dijelili usmenu tradiciju učenja za koju više ne mislimo da je potrebna niti praktična. Možda je popularizacija enciklopedija u prethodnoj generaciji dovela do poplave očajničkih komentara "pogledaj" u domovima širom Europe.

No mislim da rijetki među nama smatraju da su europski obrazovni sustavi pretrpjeli štetu uslijed integracije pisanog izražavanja ili tekstualnih knjiga. Niti vjerujem da smo postali manje upućeni.

Nove tehnologije stvaraju nove načine rada, a oni mogu dovesti do novih istraživanja, otkrića i ideja.

Zbog izgleda da će obrazovni sustav i radno mjesto koji implementiraju najnovije tehnologije kako bi podržali cjeloživotno učenje, potaknuli neovisno istraživanje i podržali kreativnost uzbuđeno gledam u budućnost.

Želite li saznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje: