Predstavljamo nastavnike sutrašnjice

Uloga nastavnika u učionici se mijenja kako bi se maksimalizirale prednosti obrazovne tehnologije za radnu snagu sutrašnjice

Predstavljamo nastavnike sutrašnjice

Sjećate li se svog omiljenog učitelja ili učiteljice?

Većina nas vjerojatno se može sjetiti imena barem nekoliko najdražih (i manje najdražih) nastavnika i nastavnica. Možda su nas inspirirali, možda su bili autoritarni, simpatični, zahtjevni, zabavni učitelji, poput svih ostalih ljudi koje susrećemo.

Bez obzira na to, mnoga od osnovnih načela školovanja i odnosa između učenika i nastavnika ostala su prepoznatljiva u mnogim generacijama.

No to će se promijeniti, a najnovije inovacije u obrazovanju neće biti potaknute promjenom društvenih stavova, već novim tehnologijama i potrebama budućeg radnog mjesta.

Dinamičnije, tehnološki napredno radno mjesto 2025. zahtijevat će djelatnike koji umiju surađivati, fleksibilne i prilagodljive novim vještinama i ulogama. Meta učenje, ili umjetnost osobnog učenja, biti će neophodna vještina.

Zbog svega toga fokus obrazovanja i uloga učitelja se mijenjaju.

„Voditelj“ umjesto „mudraca“

U svom najnovijem istraživanju o utjecaju tehnologije u ključnim sektorima Epson je anketirao 17 vodećih mislilaca i tražio ih da predvide obrazovne norme u 2025. godini. Te su hipoteze potom testirali među čelnicima i zaposlenicima u ključnim sektorima.

Russel Stannard, obrazovni tehnolog i osnivač web odredišta www.teachertrainingvideos.com predvidio je kako će se "promijeniti potrebne vještine u poučavanju, budući da učitelji postaju više 'vodič sa strane', a ne 'mudrac na pozornici'“.

Sedamdeset posto europskih radnika složilo se s ovim tumačenjem, predviđajući da će učitelji preuzeti ulogu usmjeravanja učenika kroz proces učenja. Šezdeset i četiri posto se slaže da će primjena informacijskih i analitičkih vještina biti fokus u obrazovnom sustavu sutra.

Ova će promjena biti podržana nizom novih tehnologija kao što su interaktivni projektori, 3D pisači, proširena stvarnost i „cobots“ (suradnički roboti), koji će omogućiti kombiniranje online i offline učenja, što je sve popularnije. Na primjer, proširena stvarnost učinit će neke znanstvene demonstracije praktičnijima, sigurnijima i vremenski učinkovitijima kako bi se uklopile u raspored predavanja.

Prema riječima Davida Whitea, voditelja digitalnog učenja na Sveučilišta za umjetnost (University of the Arts) u Londonu, "podučavanje uporabe tehnologija je zastarjelo, dok je poučavanje praktičnih vještina i omogućavanje studentima istodobnog korištenja različitih platformi nešto što nas čeka u budućnosti“."

Prednosti "voditelja"

Kako učitelji postaju manje odgovorni za sâmo prenošenje znanja, oni će postati sposobnijima preuzeti paralelnu ulogu životnog trenera. Sedamdeset i dva posto Europljana očekuje da će učenje postati prilagođeno i personalizirano prema potrebama pojedinaca.

Obrazovanje će, predviđa se, do 2025. godine postati dinamičnije i učinkovitije. Sedamdeset i jedan posto ispitanika složilo se da će "miješano učenje", mješovita uporaba online i offline izvora učenja pomoći u postizanju tog cilja.

Pomaganje nastavnicima u prilagodbi novim prioritetima

Naši nastavnici su na prvoj liniji skorašnje promjene u kulturi radnog mjesta.

Kako bi pomogli u razvijanju vještina potrebnih na radnom mjestu sutrašnjice, nastavnici današnjice moraju prilagoditi vlastite sposobnosti i pristupe tijekom narednog desetljeća. To neće proći bez posebnih izazova.

Dok 63 posto europskih ispitanika ima pozitivan stav glede primjene tehnologije, njih 61 posto smatra da nastavnici trenutačno nisu opremljeni za osposobljavanje studenata u vještinama potrebnim za korištenje tehnologije koja će biti uključena u obrazovanje tijekom sljedećeg desetljeća.

U našem istraživanju utvrđeno je i niz dodatnih izazova budućoj obrazovnoj kvaliteti. Od njih, najveći udio ispitanika složili su se da bi financiranje (47 posto), obuka učitelja (40 posto) i zastarjele tehnologije (34 posto) mogli ograničiti faktore prilagodbe škola i nastavnika na nove obrazovne prioritete.

Omiljeni učitelj budućnosti

Ono što jasno proizlazi iz našeg istraživanja jest važnost zajedničkog rada učitelja, kreatora politike, tehnoloških tvrtki i škola u olakšanju premošćivanja od današnjih obrazovnih normi prema onima iz 2025. godine.

Međutim, također se čini jasnim da će najdraži nastavnici sutra biti oni koji mogu govoriti o jeziku meta učenja, kombiniranom učenju i ciljevima personaliziranog podučavanja.

Ohrabrujuće je da 60 posto anketiranih nastavnika sugerira da će biti spremni preinačiti se za tu buduću ulogu. (napisao: Hans Dummer)

Želite li znati više?

Epsonova izvješća možete preuzeti ovdje