Pridružite nam se u proslavi Dana origamija

U petak 11. studenoga mnogi će diljem svijeta obilježiti Dan origamija.

Pridružite nam se u proslavi Dana origamija

Origami je zanimljivo umijeće presavijanja papira, nastalo oko 6. stoljeća n. e. u Epsonovoj domovini Japanu. Danas je ovo umijeće presavijanja papira zadobilo poklonike u svim dijelovima svijeta. Vjeruje se da je origami povezan s budističkim redovnicima koji su koristili najkvalitetniji papir kako bi kreirali predmete za religijske obrede (mada se umjetnost presavijanja papira spominje i na drugim mjestima). Sam naziv origami sastavljen je od dviju japanskih riječi: "ori" (presavijati) i "kami", (papir)[1].

U današnjem digitalnom dobu origami donosi jedinstveno taktilno iskustvo kreiranja nečega lijepog, jedinstvenog i opipljivog. Dok papir na neki način nestaje iz našeg svakodnevnog života, uz e-poštu umjesto pisama i e-čitače umjesto knjiga – origami se ističe kao nešto sasvim suprotno, fizički oblik od papira. Može vratiti papir u naš svakodnevni život, na način koji ćemo cijeniti. Sam čin stvaranja origamija jest meditativno iskustvo koje ispunjava, poput bojanke za odrasle, bijeg od užurbanog života.

Origami je jednostavno zabavan i svatko se može u njemu okušati, bez obzira na životu dob, spol, nacionalnu pripadnost ili iskustvo. Početnici mogu naučiti izrađivati elementarne oblike prije nego što se upuste u zamršenije oblike. Oni koji se ne žele previše udubljivati u temu mogu pokušati s predlošcima s ucrtanim uputama za presavijanje.

Nemojte čekati, jer sada je pravo vrijeme za ulazak u umjetnost origamija. Internet omogućava bogatstvo inspiracije (http://www.boredpanda.com/origami-day-paper-art-2015) uz upute i predloške, bez obzira kojom razinom vještine raspolažete. Izbor je ogroman, bez obzira inspiriraju li vas prirodni oblici poput cvijeća, životinja i ptica, ili inspiraciju tražite u mašti, s mitskim stvorenjima.

Želite li ispisati jednostavne predloške, ovdje možete preuzeti naše besplatne kreacije.

Trebate li lijep papir za omatanje poklona ovdje ćete pronaći predložak napravljen inače za Majčin dan, ali praktičan u svako doba.

Ukoliko želite izrađivati origami, ili čak organizirati proslavu Dana origamija, opremite se Epsonovim pisačem Ink Tank System. Ovi pisači donose vrhunski ispis po ultra niskoj cijeni te dolaze s dovoljno tinte za ispis 11 tisuća stranica, crno bijelih i u boji[2]. Više informacija možete pronaći ovdje.

 

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_origami

[2] Prinos izračunat Epsonovom originalnom metodologijom koja uključuje ispis testnih uzoraka u skladu s ISO/IEC 24712 uz zamjenu kompleta tinti. Izračun se NE bazira na ISO/IEC 24711. Crno-bijelo: 11.000/Boja: 11.000 stranica uz dva kompleta tinti u originalnom pakiranju s pisačem. Crno-bijelo: 6000/Boja: 6500 stranica uz tinte 774/664 koje se zasebno prodaju Navedeni prinosi mogu se razlikovati ovisno o ispisu slika, vrsti papira učestalosti ispisa i uvjetima poput temperature.