Print Farming – sve popularniji trend koji jamči povrat ulaganja

Duncan Ferguson, Business Unit Director – Professional Printing Solutions, Epson Europe

Print Farming – sve popularniji trend koji jamči povrat ulaganja

Često putujem Europom i posjećujem tvrtke koje se bave komercijalnim ispisom i nude velik izbor usluga. Primijetio sam zanimljiv nov trend – farme pisača (print farming). Tvrtke ulažu u manje, vrlo kvalitetne i pouzdane pisače identičnih karakteristika kako bi dobile kalibriran i stalan ispis, umjesto da kupe jedan velik pisač visokog kapaciteta.

Profesionalni korisnici naših pisača sve više traže fleksibilnost ispisa kako bi ostvarili maksimalnu prodaju. Istovremeno žele iznaći najučinkovitije načine nadzora troškova. Zbog toga sve više tvrtki ulaže u tehnologije koje su skalabilne, koriste različite vrste tinti ili istovremeno rade na više vrsta supstrata, a istovremeno su vrlo pouzdane.

Ovakav pristup omogućava tvrtkama fleksibilnost, ne samo u smislu da jedan zadatak ispisa raspodijele na više pisača, već da izvode različite zadatke ispisa na više pisača, sigurni u to da će svi rezultati biti identični. Neki naši korisnici iz segmenta ispisa širokih formata rade na šest, deset, 14 ili više pisača. Ovaj se trend počeo širiti i na sektor industrijskih etiketa gdje tvrtke umnažaju svoje pisače SurePress.

Ljepota print farminga je u tome da tvrtke izbjegavaju jednu veliku investiciju u jedan stroj koji mora raditi dugo vremena kako bi ostvario povrat ulaganja. Umjesto toga one mogu postupno ulagati u redovite nabavke te istovremeno iskoristiti napredak tehnologije.

Tvrtka PhotoBox je odličan primjer print farminga. Koristi više od dvadeset pisača, dva Epsonova modela SureColor sličnih karakteristika za izradu personaliziranih foto platana, u svim razinama kvalitete. Ispisuju tisuće primjeraka dnevno, svakoga dana u tjednu. Vrhunac sezone su Božićni blagdani kada ispisuju više od 12.000 platna dnevno!

Ispis platna u PhotoBoxu je neizbježno vrlo usmjeren posao. Slike dolaze preko 18 regionalnih web odredišta i automatski se pohranjuju prije ispisa na čitave role u pisačima SureColor, te se izrezuju i dovršavaju. Cijeli proces, od narudžbe do isporuke, u pravilu traje manje od 24 sata.

Model farme pisača idealan je za ovakvu tvrtku. Produkciju je moguće povećavati ili smanjivati na više pisača, određivati vrste medija. Prazan hod pisača gotovo se ne osjeti.

Popularnost farmi pisača nije u porastu samo u sektorima ispisa transparenata, foto platna i etiketa. Najveći korisnici pisača za izravan ispis na tekstil Robustelli MonnaLisa koriste farme s po više od deset sustava. Isti je trend uočljiv i kod korisnika novog sublimacijskog pisača SureColor SC-F9200, dok foto studija zamjenjuju analogne foto labove s više pisača SureLab D700.

Mi u Epsonu uključujemo spomenute potrebe već u početnoj fazi dizajna naših pisača. Naši temeljni principi kompaktnih gabarita i energetske učinkovitosti pogodni su za konstruiranje pisača idealnih za print farming.

www.epson.hr