Proizvodnja 2025: više poslova, više kreativnosti, veći rast

Europska radna snaga očekuje pozitivne učinke četvrte industrijske revolucije

Proizvodnja 2025: više poslova, više kreativnosti, veći rast

Živimo u doba inovacija. Naš svijet čini napredna proizvodnja u kojoj će 3D ispisivanje, proširena stvarnost, umjetna inteligencija i napredna robotika biti ključne značajke budućih poslovanja.

Kao i uvijek kada je na pomolu bilo kakva temeljita promjena, javnost osjeća nelagodu. Primjerice, naše je istraživanje pokazalo da 57 posto europskih radnika smatra da će tehnologija iz temelja promijeniti njihovu industriju u sljedećem desetljeću.

Međutim, unatoč toj brojci, podrobniji uvid otkriva mnogo optimističnija očekivanja od četvrte industrijske revolucije no što bismo očekivali. Što, dakle, europska radna snaga očekuje da će budućnost proizvodnje donijeti?

Da bi to doznali, Epsonovi istraživači razgovarali su sa 17 najutjecajnijih stručnjaka o najvjerojatnijem utjecaju napretka tehnologije na sektor proizvodnje te potom njihova predviđanja predstavili više od 7000 vodećih europskih rukovoditelja i zaposlenika.

Proizvodnja će se usmjeriti na lokalnu zajednicu

Napredak 3D ispisivanja rezultirat će mogućnošću lokalne proizvodnje proizvoda i zadovoljiti sve češće zahtjeve za osobnu prilagodbu proizvoda korisniku. Udio od 74 % europskih zaposlenika na višim rukovodećim položajima, kao i stručnjaci, smatraju da će brze globalne promjene u proizvodnji rezultirati procvatom lokalnih gospodarstava i poslova.

Predviđaju kako pametnije i bolje povezane lokalne tvornice neće pospješiti energetsku učinkovitost vijeka trajanja proizvoda, već će i rezultirati proizvodnjom potpuno prilagodljivih proizvoda koji se mogu brzo plasirati na tržište. Štoviše, 65 posto radne snage smatra kako će to rezultirati poboljšanom kvalitetom proizvoda.

Radnici budućnosti moraju se prilagoditi

Kao što je to bio slučaj sa proteklim industrijskim revolucijama, s najvećom razinom nesigurnosti suočava se 152 milijuna europskih industrijskih radnika. Nema sumnje da će se operativno poslovanje znatno promijeniti, no većina ljudi smatra kako će njihova uloga u proizvodnji i dalje ostati važna. Primjerice, 60 posto radne snage smatra da roboti neće moći zamijeniti ljudske karakteristike kao što su fleksibilnost, kreativnost i sposobnost reagiranja, tako da će čovjekova uloga i dalje ostati važna.

Profesor Alain Bernard navodi kako će radnici sve češće obučavati robote za određene zadatke, a pri većim izazovima pomagat će im koboti (roboti osmišljeni za suradnju s ljudima). Udio od 70 posto ispitanika smatra kako će roboti preuzeti kompleksnije zadatke za čije bi savladavanje ljudima trebalo više vremena.

Zapravo, 69 posto radne snage slaže se kako će roboti postati temeljni dio proizvodne infrastrukture. 55 posto ispitanika najveći izazov vidi u pronalaženju pravih regulatornih okvira prilikom integracije robota u proizvodne procese i infrastrukturu.

Tehnologija kao proširenje proizvodnje

Robotika definitivno nije jedina revolucionarna tehnologija. Profesori Bernard i Darwin Caldwell tvrde da će proširena stvarnost (AR – Augmented Reality) također igrati važnu ulogu.  Ona će nuditi mogućnost za analizu podataka u stvarnom vremenu, pružajući radnicima informacije i upute koje će im olakšavati složene proizvodne procese.

Iako stručnjaci predviđaju kako će to omogućiti pametniju i učinkovitiju raspodjelu rada, radnici ostaju skeptični. Njih svega 56 posto privlači ideja uvođenja proširene stvarnosti u njihovu industriju. Područje koje posebno obećava je razvoj proizvoda, budući da 43 posto ispitanika upravo na to područje proširena stvarnost mogla najviše utjecati.

Ostvarivanje veće učinkovitosti

Unatoč tome što inovacije iz temelja mijenjaju budućnost proizvodnje, radnici na tu promjenu gledaju s optimizmom. 83 posto ispitanika vjeruje da će tehnologija poboljšati učinkovitost organizacije. To znači da će proizvodnja u budućnosti biti učinkovitija, produktivnija, preciznija, analitičnija i kreativnija.

Proizvodnja prolazi kroz revoluciju. S obzirom da se su u tijeku radikalne promjene, razumljivo je da su radnici na oprezu. Međutim, najbolji način za prihvaćanje onoga što nosi budućnost možda se krije u lekcijama koje nas je naučila prošlost. Prethodne industrijske revolucije donijele su monumentalne promjene koje su rezultirale pozitivnom revolucijom u proizvodnji, ogromnim globalnim rastom i općim unaprjeđenjem životnog standarda ljudi. Ta činjenica svakako budi optimizam.

Želite li doznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje: