Što će manja, tehnički usavršenija radna snaga značiti za tvrtke sutrašnjice

Tvrtke i radnici širom Europe morat će se prilagoditi kako bi se popunila radna mjesta budućnosti

Što će manja, tehnički usavršenija radna snaga značiti za tvrtke sutrašnjice

Ako će tehnologija donijeti revoluciju u djelatnosti, pokretat će je europski radnici. Oni će implementirati i omogućiti tu evoluciju, a to će diktirati njezin konačni uspjeh.

Europska komisija postavila je cilj otvaranja 750.000 ICT poslova do 2020.. Ova radna snaga više usmjerena na IT imat će podršku u stjecanju vještina prethodno ograničenih na tehnički spretnu elitu. S daljnjom evolucijom tehnologije, ta će evolucija biti sve više utkana u naš svakodnevni život. Što će to značiti za djelatnosti u Europi?

Prednosti za djelatnost

Epson je razgovarao sa 17 stručnjaka u djelatnosti i anketirao više od 7000 europskih zaposlenika kako bi istražio na koji način tehnologija mijenja europski radni krajolik. Otkrili smo viziju budućnosti u kojoj je će tehnologija djelatnosti, tvrtkama i našim pojedinačnim radnim ulogama donijeti velike koristi. S napretkom te tehnološke preobrazbe u organizacijama će se pojaviti rastuća potreba za zaposlenicima s vještinama koje omogućuju korištenje tehnologije i analizu podataka.

Percepcije ove revolucije većinom su pozitivne. Jedna trećina ispitanika vjeruje da će njihove uloge u glavnini postati učinkovitije zahvaljujući prednostima koje pruža tehnologija, a odmah nakon toga slijedi očekivanje veće produktivnosti, preciznosti i analitičnosti.

 

Kreativnost bi također trebala procvasti – približno jedna petina ispitanika vjeruje da će njihova uloga postati kreativnija. Kako bi se moglo očekivati, odgovori su se razlikovali od djelatnosti do djelatnosti. U djelatnostima kao što su proizvodnja i maloprodaja zagovaralo se da će poboljšana učinkovitost biti najveća prednost.

Era suradnje

Tehnologija će, prema ispitanicima, u novu eru uvesti korporativnu suradnju, a mnogi od njih vjeruju da će nova tehnologija podržavati još bolju suradnju između lokalnih i globalnih zaposlenika. Kako kaže 71 posto europskih radnika, prostorije za sastanke bit će u budućnosti potpuno virtualne, sa zaposlenicima koji će se nalaziti na radnim mjestima diljem svijeta i služiti se tehnologijama kao što su umjetna inteligencija i holografski projektori kako bi se uključili u radne skupine u stvarnom vremenu.

Važno je istaknuti da će, premda će odabir odgovarajućih tehnologija biti ključan za virtualnu suradnju, za uspjeh biti jednako važna obuka i podrška za zaposlenike u implementaciji i upotrebi te tehnologije. To bi moglo imati značajan utjecaj na uključenost zaposlenika, posebice jer 68 posto ispitanika smatra da će se sve većim udaljavanjem radnog mjesta ljudi osjećati manje povezano sa svojom tvrtkom, manje usmjereno na timski rad i neosobnije.

Evolucija koju kontrolirate

Kad se radi o evoluciji radnih uloga u budućnosti, 65 posto ispitanika vjeruje da je njihova organizacija dobra ili izvrsna u obuci zaposlenika za upotrebu tehnologije. Međutim, u daljnjem objašnjenju, samo 47 posto izjavilo je da su organizacije dobre u ponovnoj obuci potencijalno suvišnih zaposlenika, a 60 posto ustvrdilo je da su dobre ili odlične u regrutiranju novih zaposlenika.

S rastućim fokusom na ICT vještinama u poslovanju, tvrtke će se morati prilagoditi kako bi pronašle pravu ravnotežu između uvođenja novih talenata i razvijanja talenata među postojećom radnom snagom. Na koncu, evolucija je proces promjene koji se odvija korak po korak i možda neće slijediti isti put u svakoj organizaciju. Međutim, jedna će konstanta ipak biti tu, a to je činjenica da će tvrtke nositi breme upravljanja evolucijom kako bi polučile pozitivne rezultate.

Želite li saznati više?

Potpuno izvješće sadrži sve uvide, možete ga preuzeti ovdje