Grad Bjelovar uvodi rješenje inkjet ispisa umjesto lasera

Procjenjuje se da će Grad Bjelovar s novim Epsonovim ispisnim rješenjem moći uštedjeti oko 80 tisuća kuna godišnje u troškovima ispisa dokumenata,a povrh toga će doći i znatno manji računi za električnu energiju.

Gradska uprava Bjelovara među prvim je organizacijama u Europi koje koriste najnovije Epsonovo poslovno tintno ispisno rješenje – novu seriju višenamjenskih uređaja WorkForce Enterprise. Moćni WorkForce Enterprise WF-C20590 može ispisati čak do stotinu listova u minuti i time je potpuno izjednačen s najbržim laserskim strojevima, štoviše, nadmašuje mnoga laserska rješenja na tržištu. Omogućava do 1,5 puta veću brzinu za ispis prve stranice i 2,5 puta veću brzinu za uobičajene uredske zadatke ispisa nekoliko stranica u odnosu na laserske pisače i fotokopirne uređaje. U Gradu Bjelovaru ovaj Enterprise uređaj instaliran je s opcijskim „finišerom“ koji omogućuje automatski prilagođeni ispis velikog broja dokumenata namijenjenih velikom broju korisnika, poput računa.

Uz veliki Enterprise uređaj u Gradu Bjelovaru koriste i nove RIPS višenamjenske uređaje WorkForce Pro WF-C869RDTWF. Novi ispisni sustav Replaceable Ink Pack System (RIPS) umjesto klasičnih uložaka s tintom koristi vrećice iznimno velike iskoristivosti. Zahvaljujući inkjet tehnologiji rada bez zagrijavanja, koristi do 95 posto manje energije. Zapravo je bez konkurencije; nadmašuje laserske pisače i kopirne uređaje smanjenjem količine otpada do 99 posto, a radi do 23 % tiše no laserski pisači i kopirni uređaji. Uz ove pisače instalirano je softversko rješenje Epson Print Admin koje omogućava nadzor ispisa uz funkciju Follow Me Print te jamči sigurnost ispisanih dokumenata.

„Željeli smo promijeniti način na koji smo koristili ispisno rješenje u gradskoj upravi i postaviti temelj sustava na kojemu ćemo ubuduće ispisivati sve potrebne dokumente“, kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. „Ranije smo imali više manjih pisača koji su bili znatno manje kvalitetni i nisu mogli zadovoljiti sve potrebe ispisa u našim uredima. Naravno, povrh svega toga težimo racionalnosti poslovanja te uštedi u ispisu“, dodao je Hrebak.

Pisače i softver je instalirala partnerska tvrtka Image enter d.o.o. iz Bjelovara. Stručna ekipa na čelu s direktorom Ivanom Turkaljem postavila je kvalitetniji, agilniji i racionalniji, ali i sigurniji sustav ispisa s kvalitetnim Epsonovim pisačima novom, boljom koncepcijom ispisa. „Na ovaj način ostvarujemo i bolji nadzor ispisa jer možemo pratiti što se ispisuje, što nam jamči da neće biti nepotrebnih troškova“, kaže gradonačelnik Hrebak.

Procjenjuje se da će Grad Bjelovar s novim Epsonovim ispisnim rješenjem moći uštedjeti oko 80 tisuća kuna godišnje u troškovima ispisa dokumenata, a povrh toga će doći i znatno manji računi za električnu energiju. U Gradu naime nastoje uštedjeti na potrošnji energije na sve moguće načine, tako da će uz inkjet ispis, ali i ostale metode, od štednih žarulja pa nadalje, uštedjeti znatna sredstva. U uredima Grada Bjelovara mjesečno se na svakom pisaču ispiše oko 10.000 stranica dokumenata. „Samo za sjednice Gradskog vijeća potrebno je ispisati velike količine dokumentacije. Grad Bjelovar ima 25 vijećnika, a za svaku sjednicu priprema se oko tisuću stranica dokumenata. Dakle, za svaku sjednicu Gradskog vijeća Bjelovara ispiše se oko 25 tisuća listova. Pošto u pravilu Gradsko vijeće održava sjednice svaka tri mjeseca, to znači da se godišnje u Gradu Bjelovaru samo za te potrebe ispiše oko 100 tisuća listova“, zaključuje gradonačelnik Hrebak.

U Gradu Bjelovaru planiraju daljnju racionalizaciju i digitalnu transformaciju poslovnih procesa unutar uprave i prema građanima. Epsonovo ispisno rješenje sigurno će olakšati i ubrzati nastojanje gradonačelnika Hrebaka i njegovih suradnika da Bjelovar dostigne puni status digitalnog grada.