Herbarij PMF-a: digitalizacija nacionalnog blaga

SKENER ZA DIGITALIZACIJU HERBARIJA OSNOVANOG KRAJEM 19. STOLJEĆA

A3 skener Expression 11000XL Pro vrh je Epsonove ponude, a Botanički zavod PMF-a planira po mjeri izraditi i stalak za pripadajući skener kako bi se ubrzao proces skeniranja svih herbarijskih primjeraka u zbirci.

Digitalizacija 200.000 jedinstvenih biljnih primjeraka

Vrhunski A3 skener Expression 11000XL ključni je alat kojim Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu realizira projekt digitaliziranja čitave zbirke herbarija Botaničkog zavoda osnovanog još 1880. godine. Model Expression 11000XL Pro instaliran je u prostorije Zavoda i služi za digitalizaciju gotovo 200.000 pohranjenih biljaka.

Najstariji primjerci u zbirci pohranjeni su krajem 19. stoljeća i sve do danas stoje u ormarima Zavoda na Marulićevom trgu u Zagrebu. Posebnu vrijednost zbirci daju hrvatske endemske vrste, kao što su izumrli jabučki klinčić i poznata velebitska degenija s primjercima ubranim i sprešanim 1908. godine.

Adaptacija skenera za krhke biljke

I dan danas se novi primjerci u herbariju pohranjuju na starinski način – prešanjem između dva lista papira i sušenjem. Zbog osjetljivosti materijala klasično skeniranje nije moguće, stoga će se novi postupak odvijati tako da se skener postavlja naopačke u posebno konstruiran okvir, s flatbed površinom prema dolje. Potom se biljka postavlja na ploču ispod skenera, na spužvu bijele boje. Ploča s biljkom se podiže na flatbed površinu i skeniranje može započeti.

Suradnja sa znanstvenicima iz čitavog svijeta

Digitalizacija će sigurno potrajati neko vrijeme, a za potrebe projekta biti će angažirani i studenti PMF-a. No kako će se povećavati digitalni herbarij PMF-a, tako će i znanstvenici i studenti širom svijeta moći učiti i istraživati putem interneta, bez potrebe da dolaze u Zagreb samo kako bi proučili željeni primjerak.

„Dolazili su nam znanstvenici iz SAD-a, Japana i brojnih drugih zemalja kako bi kod nas proučili i istražili određene herbarijske primjerke. Sada će to biti puno jednostavnije jer će svi naši uzorci biti dostupni na internetu“, objašnjava voditeljica projekta dr. sc. Ivana Rešetnik.

http://www.pmf.unizg.hr/bz