INTERAKTIVNI PROJEKTOR ZA DIGITALNU GENERACIJU

NOVA KVALITETA NASTAVE UZ PROJEKTOR KRATKOG DOMETA EB-1410WI

INTERAKTIVNI PROJEKTOR ZA DIGITALNU GENERACIJU

Do sada smo radili samo na pametnoj ploči, no otkako koristimo interaktivni video projektor posao nastavnika je lakši i korisniji – prof. Višnja Reljić, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića 

Europski projekt sa školama iz osam zemalja

Osnovna škola Ivana Gundulića smještena je u samome centru Zagreba, glavnog grada Hrvatske. Od 1961. godine kroz školu su prošle brojne generacije učenika. Današnja digitalna generacija odrasta uz modernu tehnologiju, te su zbog toga učenicima u nastavi potrebni najmoderniji uređaji.

Za potrebe multilateralnog projekta Comenius u učionicu informatike u osnovnoj školi Ivana Gundulića  instaliran je Epsonov interaktivni projektor kratkog dometa EB-1410Wi. Projekt Comenius – Healthy Picnic pod okriljem Europske unije okuplja škole iz sedam europskih zemalja koje rade na projektima, razmjenjuju sadržaje, ali i učenike na studijskim putovanjima. Uz pomoć video projektora učenici i nastavnici u osnovnoj školi Ivana Gundulića održavaju video konferencije s kolegama iz Francuske, Italije, Austrije, Estonije, Portugala, Reuniona i  Slovenije.
S obzirom da se komunikacija odvija na engleskom jeziku, to je ujedno i prilika za usavršavanje jezičnih kompetencija.

„Do sada smo radili samo na pametnoj ploči, no otkako koristimo ovaj interaktivni projektor posao nastavnika je lakši i korisniji“, kaže profesorica Višnja Reljić, ravnateljica osnovne škole Ivana Gundulića.

Živopisna interakcija

Projekt Comenius – Healthy Picnic promiče zdrav način života. U njemu sudjeluje osam partnerskih škola koje izmjenjuju interaktivne sadržaje poput prezentacija i slika.

„Projektor koristimo i za video konferencije putem kojih komuniciramo s drugim osnovnim školama u zemljama Europske Unije. Projekcija pokriva čitavu pametnu ploču i djeca se vesele kada vide svoje prijatelje iz drugih zemalja. Mašu jedni drugima, razgovaraju međusobno i razmjenjuju sadržaje, tako da svima nama to predstavlja jako lijepo iskustvo“, kaže ravnateljica Reljić.

Nova kvaliteta nastave

Osim za video konferencije, interaktivni projektor služi i u redovnoj nastavi. Učenici i nastavnici mogu kolaborirati na pametnoj ploči s dvije interaktivne olovke kojima bilježe i označavaju gradivo, a njihov rad je moguće snimiti na računalo i potom dijeliti.

„Naša djeca su rođena s novim tehnologijama i zato ih zovemo „digitalnom generacijom“.  Okruženi su medijskim sadržajima, ne boje ih se, štoviše očekuju da nastava bude zorna, multimedijalna. S druge strane, nastavnicima je mnogo lakše pojasniti određene sadržaje. Šteta je što škole ne raspolažu s više ovakve opreme uz koju djeca mnogo lakše svladavaju program, motiviranija su za rad, a nastavnici lakše komuniciraju. Uz to, imamo sve više udžbenika prilagođenih e-učenju i nadam se da će ubuduće biti sluha za tehnološko opremanje naših škola“, zaključuje ravnateljica Reljić.