EPSON I ZAŠTITA OKOLIŠA

Epson & the Environment

Epson i zaštita okoliša

Svi igramo ulogu u izgradnji bolje budućnosti. Za Epson, biti održiva kompanija znači voditi računa o svakom aspektu naše organizacije – od najmanje žarulje do najveće tvornice. Pokreće naše inovacije, potiče naš rast, motivira našu radnu snagu i, na koncu, doprinosi društvu. To je također ključan dio načina na koji surađujemo s partnerima u cijelom opskrbnom lancu.

Vizija očuvanja okoliša do 2050. godine

Epsonova je vizija postati nezamjenjiva tvrtka koja za ostvarenje održivosti u kružnoj ekonomiji koristi svoje učinkovite, kompaktne i precizne tehnologije.

Epson će do 2050. postati ugljično negativan i bez podzemnih¹ resursa kako bi se postigla održivost i obogatile zajednice.

„Zalažemo se da tvrtkama diljem Europe ponudimo jasan „zeleni izbor“ za proizvode koje koriste”, rekao je Yoshiro Nagafusa, predsjednik tvrtke Epson Europe. „Od kupaca svaki dan čujem da imaju potrebu za tehnologijom koja je bolja za okoliš, isplativa i učinkovita. To je ono što je Epson ostvario, a postignuće, uz kumulativne dobitke, pripada našim poslovnim korisnicima koji su se odlučili za prelazak s laserske na inkjet tehnologiju."

2008. tvrtka Epson izradila je Viziju očuvanja okoliša do 2050. izjavu o našim ekološkim ciljevima do 2050. godine. Svijet se od tada promijenio. Globalni napori za postizanje socijalne održivosti sve su brži, a Ujedinjeni narodi usvajaju ciljeve održivog razvoja (SDG) i Pariški sporazum, ucrtavajući put prema dekarbonizaciji. U svjetlu tih promjena, Epson je revidirao viziju u 2018. i naveo tri radnje koje bi tvrtka trebala poduzeti.

U ožujku 2021., Epson je dodatno ispitao viziju, postavljajući specifične ciljeve koji odražavaju predanost tvrtke Epson rješavanju glavnih društvenih problema poput dekarbonizacije i recikliranja resursa.

Epson je utvrdio ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova za 1,5 °C do 2030. godine u skladu sa scenarijem Pariškog sporazuma i kriterijima inicijative ciljeva utemeljenih na znanosti (SBTi).

Ključni uvjeti

Ciljevi za 2025

U sklopu naše korporativne vizije 2025. želimo doprinijeti razvoju održivog društva upotrebom učinkovitih, kompaktnih i preciznih tehnologija za smanjenje štetnog utjecaja proizvoda i usluga na okoliš tijekom njihovog životnog ciklusa.

Velike korporacije, kao što je Epson, imaju moć najbrže utjecati na promjene s obzirom na svoj doseg u globalnim lancima opskrbe i utjecaj kroz razvoj proizvoda kako bi model kružnog gospodarstva postao stvarnost. Čak i u današnjem digitalnom svijetu, pisač se smatra osnovnim poslovnim alatom za 77 % zaposlenika u EU5². Istraživanje također potvrđuje bolje razumijevanje, koncentraciju i manje razine stresa nastale čitanjem tiskanog teksta za razliku od digitalnih zaslona³. Primjerice, naši tintni pisači WorkForce Pro sada koriste do 96 % manje energije, proizvode do 94 % manje otpada i emitiraju do 92 % manje CO2 od sličnih laserskih pisača.

Uz poboljšanje dizajna i performansi postojećih proizvoda, primjena načela kružnog gospodarstva zahtijeva od Epsona da o svom poslovanju razmišlja u novom svjetlu. Pokrenuli smo svoj projekt kružnog gospodarstva kako bismo osigurali da se ovaj model razmišljanja odražava diljem naše tvrtke i u zajednici u kojoj radimo, kao što su recikliranje uložaka za pisače u Epson Telfordu i certifikacija treće strane u svim našim procesima.

Neka od naših dosadašnjih postignuća

Ciljevi

Važnost naših ciljeva za Europu

Epsonovo europsko izvješće o održivosti pod nazivom Green Choice (Zeleni izbor) izlaže svoju posvećenost korporativnoj društvenoj odgovornosti u cijelom poslovanju. U njemu se ističe napredak ostvaren u uštedi energije, vode i CO₂ unutar Epsonove europske organizacije otiska; predanost se osjeća u cijelom opskrbnom lancu i proizvodnji; te posvećenost stvaranju ekološki prihvatljivih proizvoda koji tvrtkama omogućuju smanjenje njihovog ekološkog otiska.

Povijest zaštite okoliša

Epsonova povijest ekoloških projekata i politika započela je s boljim programom za kontrolu zagađenja koji uspješno provodimo već dulje od četiri desetljeća. Do kraja 90-ih godina 20. stoljeća Epson je svoja postignuća objavljivao u godišnjem izvješću o zaštiti okoliša. Od početka novog milenija Epson je svoje aktivnosti proširio na projekte ponovnog pošumljavanja, kontrole potrošnje energije te programe za nultu stopu emisija. U nastavku pročitajte više o nekim Epsonovim ekološkim prekretnicama.

Sklad, suradnja i predanost zaštiti okoliša

Tvrtka Epson osnovana je 1942. u Suwi, gradu koji se nalazi u bogatom prirodnom okruženju prefekture Nagano. Skladan suživot sa zajednicama u kojima poslujemo dugo je bio kamen temeljac tvrtke, pa čak i kako se naše poslovanje globalno proširilo, naša kultura poštovanja prema okolišu nikad se nije kolebala. To smo pokazali 1988. godine kada je Epson postao prva tvrtka na svijetu koja je najavila da će eliminirati klorofluorougljike koji oštećuju ozon (CFC) iz svojih djelatnosti.

1942 - 2010+

Kod nas u Epsonu razvoj tehnologije potaknut je našom predanošću društvu i okolišu. Usredotočeni smo na ono bitno, a eliminiramo ono nepotrebno kako bismo stvorili veću vrijednost. S tom filozofijom kao temeljem Epson je uvijek težio ispunjavanju potreba održivosti te će to činiti i dalje.

Promišljanje radnog vijeka

Od prve skice do samog ulaska u proces recikliranja: Pri razvoju svih naših proizvoda, na umu imamo ekološki održiv radni vijek. To je ključna strategija naših ekološki promišljenih proizvoda koja odražava naša nastojanja da smanjimo štetno djelovanje na okoliš, ne samo ispred svojih vrata već i u vašim domovima i uredima.

Postavili smo konkretne ciljeve za specifikacije u pogledu zaštite okoliša koje treba postići u fazi planiranja proizvoda. Uveli smo i proces projektiranja za okoliš (DfE) u kojem ocjenjujemo koliko smo dobro prošli u fazi projektiranja i nakon nje.

Upravljanje okolišem

Svi igramo ulogu u izgradnji bolje budućnosti. Za Epson, biti održiva kompanija znači voditi računa o svakom aspektu naše organizacije – od najmanje žarulje do najveće tvornice.

Poslovne jedinice unutar Epson Grupe uspostavljaju vlastite ekološke akcijske planove i provode aktivnosti pomoću sustava upravljanja okolišem. Provodimo interne procjene kako bismo provjerili učinkovitost u odnosu na planove i po potrebi poduzeli korektivne mjere.

Nastojimo:

Nova perspektiva

Naša predanost ne prestaje na vratima proizvodnih pogona tvrtke Epson. Naša nastojanja utječu i na dnevne poslovne rutine naših klijenata i poslovnih partnera.

Slika „Zemlja svjetluca na suncu" © ESA/NASA

Proizvodi

Tvrtka Epson posvećena je razvoju ekološki prihvatljivih proizvoda, što znači da o održivosti proizvoda razmišljamo od same ideje pa sve do gotovog proizvoda. Zajedno s ekološki prihvatljivim dizajnom, to znači i uklanjanje opasnih tvari iz kompletnog asortimana naših proizvoda.

Potencijalne uštede kod Epsonovih klijenata u potrošnji CO₂⁶

Prelaskom na Epsonov poslovni tintni pisač, naši su kupci mogli uštedjeti do 65,7 milijuna eura na svom računu za energiju i do 124 tisuće tona CO₂ tijekom dvije godine.

Ekološki osviješteni proizvodi

Proizvodnja

Ekološka optimizacija proizvodnog procesa glavno je područje našeg zanimanja u kojem primjenjujemo naša pravila. Uglavnom smo usmjereni na sprječavanje globalnog zatopljenja, eliminaciju emisija i kontrolu uporabe kemijskih supstanci. Osim toga, predano radimo na poboljšanju sustava transporta, pravilnom i održivom upravljanju vodom i supstancama te upravljanju rizikom za okoliš.

Okoliš – u srcu naših procesa

Epson Telford je na čelu ekoloških aktivnosti tvrtke Seiko Epson i prvo je mjesto unutar Grupe koje je dobilo certifikat ISO14001.

Akreditiran prema ISO 14001 od 1996. godine, pružio je okvir za upravljanje našim aktivnostima i provođenje redovitih revizija kako bi se osiguralo ne samo poboljšanje, već i održavanje. Kultura stalnog poboljšavanja prožima sve što radimo.

Recikliranje proizvoda

Odgovorna i učinkovita obrada proizvoda po isteku radnog vijeka važna je našim klijentima i poslovnim partnerima.

Zapravo je toliko važna da strategiju recikliranja uključujemo već u fazama planiranja naših proizvoda. Svi naši završni proizvodi u skladu su s direktivom WEEE od 2005. godine. Za potrošne predmete poput uložaka s tintom uspostavili smo sustav prikupljanja koji jamči siguran povrat praznih spremnika u Epson.

“Kako bismo sačuvali vrijedne ekološke resurse i smanjili količinu otpada, težimo prikupiti i reciklirati što više proizvoda i potrošnog materijala.”

Ekološka zajednica

Jasno nam je da je naša zadaća osigurati podršku i provedbu naših strategija u globalnoj zajednici. Zajedno s klijentima i poslovnim partnerima razvijamo i surađujemo na programima koji potiču ekološki način razmišljanja i odgovornost na raznim područjima poput ekološkog korporativnog građanstva, ekološke tehnologije, ekološke komunikacije ili ekološkog obrazovanja.

Podaci o zaštiti okoliša

Kako bismo ispunili ciljeve našeg društveno odgovorno poslovanja (CSR), trudimo se rješavati ekološke probleme pružajući vrijednost koja premašuje očekivanja naših klijenata i društva.

Podaci o zaštiti okoliša

U okviru službe za korisnike našim dionicima pružamo relevantne informacije vezane uz okoliš.

EU izjava o sukladnosti

Epsonova izjava o sukladnosti dostupna je na mreži i može se pretraživati prema vrsti proizvoda i proizvodu.

Saznajte više o temi društvene odgovornosti poduzeća

¹ Neobnovljivi resursi poput nafte i metala

² 3.639 donositelja odluka i zaposlenika odjela za informacijsku tehnologiju diljem Francuske, Njemačke, Španjolske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva, FTI Consulting, naručio Epson 2015.

³ Wastlund, Reinikka, Norlander i Archer, 2005: http://www.radford.act.edu.au/storage/reading-on-screens-v-paper.pdf.

⁴ Da biste razumjeli ove brojke i na koji način iste mogu doprinijeti vašem poslovanju posjetite www.epson.eu/maketheswitch.

⁵ Mala količina vode koristi se za održavanje određene razine vlage unutar sustava.

⁶ Izračunato na Epsonovim poslovnim tintnim pisačima koji su prodani u zadnje dvije kalendarske godine (CY16, CY17) na tržištima EU6, u prosjeku za četiri godine korištenja proizvoda.

Metodologiju izračuna potvrđuje tvrtka TÜV Rheinland.

⁷ Posjetite www.epson.eu/maketheswitch za više informacija.

⁸ Tržišni udio na temelju prihoda od industrijskih robota SCARA, 2011. – 2016. (Izvor: Fuji Keizai „2012. – 2017. Svjetsko tržište robota i buduća gledišta")

⁹ U usporedbi s robotom Epson LS3 SCARA

¹⁰ Usporedba prilikom povezivanja na Ethernet (230 V)

¹¹ Ovaj proizvod prodaje Seiko Watch Corporation.

¹² U usporedbi s glavom sata (kućištem) modela iz serije 7X, koji su pušteni u prodaju 2012.